Artrose

Artrose in de voeten, dat kan erg pijnlijk zijn! 

Artrose: wat is het nu eigenlijk?  

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening in ons bewegingsapparaat. In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen last van artrose. Artrose ontstaat naarmate wij ouder worden, onder andere door te zware belasting. Met name het kraakbeen tussen verschillende botten kan dunner worden of is beschadigd, waardoor de twee botten als het ware over elkaar schuren zonder dat kraakbeen dit “smeert”. Hierdoor ontstaat een vervelende pijn. Aan de rand van een gewricht kunnen knobbels ontstaan die de beweging van het gewricht, bijvoorbeeld in je voet, kunnen beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hallux rigidus of een hallux valgus.  

Als register-podoloog komen wij vaak artroseklachten tegen in de enkel en in de grote teen. In de enkel bevinden zich verschillende botstukken, te weten het hielbeen en het sprongbeen. Hierop rust de enkelvork, bestaande uit het kuit- en scheenbeen. Deze botstukken zijn normaliter aan het uiteinde voorzien van kraakbeen. Bij mensen die vaak door de enkel gaan is dan het kraakbeen beschadigd waardoor er bot-op-bot-wrijving kan ontstaan.  

"Bij artroseklachten is het erg belangrijk dat je een schoen hebt met een stijve zool die goed afwikkelt."

Artrose in de grote teen is vaak lastiger, maar wel gemakkelijk te herkennen. Tijdens een voetonderzoek kun je vrij gemakkelijk met een functietest ontdekken of er sprake is van artrose in de grote teen. Probeer maar eens op je tenen te gaan staan. Lukt dat niet? Dikke kans dat je last hebt van artrose in je grote teengewricht. Door de beperkte flexie (hallux limitus) of totale verstijving (hallux rigidus) van de grote teen, is het simpelweg niet fijn of zelfs niet mogelijk om op je tenen te gaan staan. Doordat je jouw tenen niet of nauwelijks kunt buigen, wordt het afwikkelen van jouw voet er niet gemakkelijker op. Wanneer er dan ook nog eens botwoekering (osteofyt) ontstaat, gaat dit helemaal flink pijn doen.  

Voorbeelden van pijnklachten door artrose 

  • Pijn bij het afwikkelen van de voet. Met name na een periode van rust kan het afwikkelen van de voet pijnlijk en moeizaam gaan.  
  • Stekende pijnen tijdens het wandelen. De pijn wordt erger in de loop van de dag. Misschien wordt de pijn zelfs erger tijdens de nachtrust.  

Niet fijn deze diagnose, maar wat kan ik eraan doen om toch te blijven wandelen?  

In heel veel gevallen is het zeker mogelijk om gewoon te blijven wandelen. Een goede podoloog zorgt er eerst voor dat je beschikt over de juiste schoenen. Bij artroseklachten in zowel de enkel als de grote teen is het erg belangrijk dat je een schoen hebt met een stijve zool die goed afwikkelt. Deze stijve zool zorgt ervoor dat het afwikkelen van jouw voeten als het ware vanzelf gaat. Jouw tenen of enkel hoeft dan vanzelfsprekend minder hard te werken, waardoor je minder pijn ervaart. Zeker voor artroseklachten in de enkel is het verstandig om te kijken naar een hoge schoen. Hierdoor wordt jouw enkel goed ondersteund en wordt deze minder belast.  

1.000m2 schoenmode en kleding

1.000m2 schoenmode en kleding

Dé wandelschoenen <br> specialist van Midden-Nederland

Dé wandelschoenen
specialist van Midden-Nederland

Persoonlijk en <br> deskundig advies

Persoonlijk en
deskundig advies

De beste voetzorg <br> in eigen huis

De beste voetzorg
in eigen huis

Gratis parkeren

Gratis parkeren